Bankslaper Rotterdam: verborgen dakloosheid in beeld

Bankslaper Rotterdam is een term die steeds vaker opduikt in gesprekken over dakloosheid en bestaanszekerheid. Waar dakloosheid vaak geassocieerd wordt met mensen op straat, bestaat er ook een verborgen vorm: mensen die tijdelijk bij vrienden, familie of kennissen op de bank slapen. In Rotterdam is deze groep bankslapers groeiende en vormt het een urgent maatschappelijk probleem.

Wat is een bankslaper?

Een bankslaper is iemand die geen eigen woning heeft, maar (tijdelijk) onderdak vindt bij anderen. Het lijkt een oplossing, maar in werkelijkheid is het vaak een onstabiele, stressvolle situatie. Bankslapers hebben geen huurcontract, geen privacy en zijn afhankelijk van de goodwill van hun netwerk. De kans op sociaal isolement, schulden of psychische problemen is groot.

In Rotterdam komt bankslapen regelmatig voor onder jongeren, alleenstaanden of mensen die een relatiebreuk of schuldenproblematiek achter de rug hebben. Zij vallen vaak tussen wal en schip als het gaat om officiële hulp of opvang.

Waarom neemt het aantal bankslapers in Rotterdam toe?

De woningnood in Rotterdam is groot. Betaalbare huurwoningen zijn schaars en de wachtlijsten voor sociale huur zijn lang. Tegelijkertijd zijn de regels voor opvang streng en is er weinig maatwerk mogelijk. Hierdoor belanden steeds meer mensen in een grijs gebied: ze zijn technisch gezien niet dakloos, maar hebben ook geen stabiele woonplek.

Daarnaast speelt ook het afbouwen van zorginstellingen en het gebrek aan opvangplekken een rol. Mensen die uitstromen uit bijvoorbeeld de jeugdzorg of GGZ vinden niet altijd een woonplek, en eindigen dan tijdelijk bij familie of kennissen – als bankslaper.

Wat doet Rotterdam tegen bankslapen?

De gemeente Rotterdam onderkent het probleem van bankslapen en werkt samen met zorg- en welzijnsorganisaties aan oplossingen. Zo zijn er pilots gestart om deze verborgen groep beter in beeld te krijgen en sneller passende hulp te bieden.

Wijkteams spelen hierbij een belangrijke rol. Zij signaleren problemen, leggen contact en zorgen voor een warme overdracht naar woningcorporaties, schuldhulpverlening of maatschappelijke opvang.

Ook jongerenloketten, woningcorporaties en het Leger des Heils zijn betrokken bij de aanpak van bankslapen in Rotterdam.

Wat kun je doen als je zelf bankslaapt?

Slaap jij tijdelijk bij iemand op de bank in Rotterdam en wil je weer grip krijgen op je situatie? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Wacht niet tot je situatie verslechtert. Je kunt bijvoorbeeld terecht bij:

  • Het wijkteam in jouw buurt
  • Centrum voor Dienstverlening (CVD)
  • Jongerenloket Rotterdam
  • Maatschappelijke opvang via de gemeente

Zij kunnen helpen met inschrijving, zoeken naar woonruimte, aanvragen van uitkeringen of andere hulptrajecten.

Bankslapers verdienen erkenning én hulp

Bankslapers vormen een onzichtbare groep daklozen in Rotterdam. Ze worden niet altijd meegeteld in statistieken, maar leven vaak onder grote druk. Door het probleem te benoemen, zichtbaar te maken en gericht hulp te bieden, kan deze groep weer uitzicht krijgen op een stabiele woonsituatie.

Wil je meer weten of direct hulp inschakelen? Bezoek dan de website van de gemeente Rotterdam of neem contact op met een hulpverlener in jouw buurt.

over ons

Hulp bij problemen in de zorg

Missie

Wij zetten ons in voor een veilige, eerlijke en toegankelijke zorg voor iedereen. Onze missie is om patiënten, zorgmedewerkers en andere betrokkenen te ondersteunen bij het oplossen van problemen binnen de zorg. Of het nu gaat om klachten, misstanden of onzekerheid over rechten — wij bieden een luisterend oor, helder advies en concrete hulp. Altijd onafhankelijk, vertrouwelijk en met oog voor de mens achter het verhaal.

Visie

Wij geloven in een zorgsysteem waarin openheid, veiligheid en respect centraal staan. Een systeem waarin zorgen serieus worden genomen, fouten bespreekbaar zijn en verbetering voorop staat. Door mensen te informeren, versterken en begeleiden, willen wij bijdragen aan een cultuur van vertrouwen en transparantie binnen de zorg. Onze visie is een samenleving waarin iedere stem telt en niemand alleen hoeft te staan bij problemen in de zorg.

Edit Template

Wij zijn een blog en nieuws site. Dagelijks schrijven we over de trends op het gebied van gezondeidszorg en je rechten en plichten in de zorg. Wil je op de hoogte blijven? Voeg ons dan toe aan je favorieten in de zoekbalk. Of schrijf je in voor one nieuwsbrief.

Snelle links

Recente berichten

  • All Posts
  • blog

© 2025 INSPECTIE VOOR DE GEZONDHEIDSZORG

Wij zijn een blog en nieuws site. Dagelijks schrijven we over de trends op het gebied van gezondeidszorg en je rechten en plichten in de zorg. Wil je op de hoogte blijven? Voeg ons dan toe aan je favorieten in de zoekbalk. Of schrijf je in voor one nieuwsbrief.